PRAWDOPODOBIENSTWO
Daria: W urnie jest 10 kul ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy dwie kule. Czy bardziej prawdopodobne
jest, ze druga z wylosowanych kul bedzie miala dwa razy wiekszy numer od pierwszej kuli w
przypadku losowania bez zwracania czy ze zwracaniem ?
25 paź 22:31
sushi_gg6397228:
wypisz mozliwosci i licz moc omege
25 paź 22:39
Daria: czyli omega w pierwszym przypadku jest równa 100 (ze zwracaniem), a w drugim 90(bez zwracania)?
możliwe pary ze zwracaniem: (1,2), (2,4), (3,6), (4,8), (5,10) + na odwrót moc zbioru A=10
omega=10/100
możliwe pary bez zwracania: (1,2), (3,6), (4,8), (5,10) + na odwrót moc zbioru B=8
omega=8/90
dobrze, czy źle?
6 paź 12:20
Daria: Proszę tylko o krótką odpowiedź
6 paź 12:26
Kuro: źle, bo tylko druga liczba może być większa, więc nie będzie moc zbioru A 10 i 8, tylko po 5,
bo w
drugim wariancie zapomniałaś wpisać (2,4).
4 lis 17:42