pomoc pomoc
miska: f(x)=
x2+x+2(mx+2)(x2+x−2) Df=R− {−2,1} dla jakich m
25 paź 22:30
aniabb: dla m=0
25 paź 22:31
aniabb: lub m= 1 lub m=−2
25 paź 22:32
miska: jak to obliczyc?
25 paź 22:32
sushi_gg6397228:
miejsca zerowe w mianowniku musza dac −2 oraz 1
25 paź 22:43
miska: nie rozumiem
25 paź 22:47
sushi_gg6397228:
| | a | |
jak mam np |
| = f(x) D=R− {10} |
| | (2x+m)(5x+1−m) | |
to
2x+m=0
lub
5x+1−m=0
| | −m | | m | |
2x=−m <==> x= |
| oraz tresci zadania x=10 ==> 10= − |
| <==> m= −20 |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 22:52
miska: i zawsze w taki sam sposob rozpatrujemy obydwa przypadki ?
25 paź 22:54
miska: a jesli mi wychodzi m ktorej nalezydo tych liczb ktore nie naleza do dziedziny?
25 paź 22:57
aniabb: tutaj pierwszy nawias musi być albo zawsze dodatni albo jego miejsce zerowe musi dać
wykluczenia w dziedzinie
mx+2 =−2 lub mx+2=1 lub mx+2 zawsze dodatnie czyli m=0 wtedy dla każdego x wynik =2
25 paź 22:59
sushi_gg6397228:
w zadaniu
m tylko jest w jednym nawiasie
wiec nie mozesz miec innych miejsc zerowych w mianowniku
robisz przeksztalcenia
| | .... | | ... | |
x= |
| ==== −2 oraz x= |
| ====1 i wyznaczasz m oraz mozna dac |
| | .... | | ... | |
m=0 bo to nie produkuje zera w tym nawiasie
25 paź 23:00
miska: a np w przykładzie f(x)= x2+x+1x2+(m−1)x−m D=R−{−1,1}
25 paź 23:03
sushi_gg6397228:
liczysz Δ z mianownika i x1= −1 lub x1= 1
to samo dla x2
25 paź 23:04
aniabb: m=1
25 paź 23:05
aniabb: albo (x−1)(x+1) =x2−1 porównujesz z mianownikiem
25 paź 23:06
sushi_gg6397228:
lub wiesz ze mianownik musi byc postaci (x−1)(x+1) wymnozysz i potem porownasz
wspolczynniki przy tych samych potegach "x"
25 paź 23:06
miska: yhymm juz tak robie
25 paź 23:08
miska: w kazdym przykładzie moge tak zrobic, ze napisze w postaci iloczynowej to co nie nalezy do
dziedziny i porównam z mianownikiem ?
25 paź 23:10