obliczyć w liczbach zespolonych
kartofelek: oblicz: (1−i )
20 (liczby zespolone)
wynik to: 2
10, a mi wychodzi zupełnie co innego
25 paź 22:24
ICSP: (1−i)20 = ((1−i)2)10 = (−2i)10 = 210 * i10 = − 210 = −1024
25 paź 22:25
Nienor: |z|=
√1+1=
√2
z=
√2e
i74π
z
20=(
√2)
20e
i*20*74π=2
10e
i*35π=2
10e
i*π=2
10(cosπ+isinπ)=2
10
25 paź 22:30
kartofelek: a czy 1024x(
√2/2 + i
√2/2) to dalej 1024

25 paź 22:30
25 paź 22:31
ICSP: Nienor miałaś bład na końcu

cosπ = −1 a nie 1
25 paź 22:31
Nienor: oj na końcu cosπ=−1 więc całość ma być −210. No ale ICSP twój sposób jest jednak
lepszy.
25 paź 22:31
Nienor: rozwiązuję czyjeś zadanka z zespolonych, a za moje mi się nie chce zabrać, dziwne to jakoś.
25 paź 22:33
ICSP: normalne

Ja mam tak od ponad roku
25 paź 22:33
kartofelek: ok, znaczy, że jest błąd w odp. Dzięki

!
25 paź 22:34
kartofelek: Zawsze co cudze to lepsze

Podobno
25 paź 22:34
Nienor: no bo to jest jakieś takieś... przyjemne, ja mam już jakieś funkcje logarytmiczne,
trygonometryczne i inne dziwne rzeczy.
25 paź 22:38
kartofelek: nie strasz
25 paź 22:40