Rachunek prawdopodobienstwa
d4mian: W klasie IIIa jest 8 chlopcow i 12 dziewczat, a w klasie IIIb − 10 chlopcow i 6 dziewczat. Z
kazdej klasy losujemy jedna osobe. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze beda to:
a) dwie dziewczyny,
b) dziewczyna i chlopiec
25 paź 22:19
25 paź 22:26
ewa: mocΩ=20*16=320
A − 2 dziewczyny
mocA=12*6=72
25 paź 22:29
25 paź 22:30
ewa: aniabb nie losujemy z wszystkich osób ale po 1 z każdej klasy!
25 paź 22:31
ewa: B − dziewczyna i chłopiec
moc B=8*6+12*10=48+120=168
25 paź 22:33
d4mian: A 320 to co to za liczba?
25 paź 22:40