matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna I rzędu
Zuzia0:
pochodna I rzędu y= 5
l
n2x pomóżcie ją rozwiązać proszę
25 paź 22:17
Zuzia0:
poprawka 5
ln2x
25 paź 22:18
Nienor:
(a
x
)'=a
x
lna
1
(lnx)'=
x
5
ln2x
to funkcja złożona z funkcji: 5
m
, lna i 2x Więc, wydaje mi się, że to jest:
1
5
ln2x
*ln5*
*2
2x
25 paź 22:23
aniabb:
niom
25 paź 22:24
Zuzia0:
Dziękuję
dziękuję
czyli dobrze myślałam
25 paź 22:31
Zuzia0:
a mam jeszcze jedno pytanko Czy ten wynik jest równoważny z 5
ln2
ln5x
ln5−1
25 paź 22:48