prosze o rozw
michu: Okresl liczbe punktow wspolnych wykresu funkcji f(x)=ax dla a>0 oraz prostej opisanej
rownaniem
a)y=3
b)y=−2
c)x=−1
d)x=4
25 paź 21:48
Ajtek:
Z wyjątkiem b masz 1 punkt wspólny.
W b brak punktów wspólnych.
25 paź 21:52
Ajtek:

NIebieska y=3
Zielona y=2
Fioletowa x=−1
Pomarańczowa x=4 tutaj tego nie widać, ale ma punkt wspólny o współrzędnych [a;a
4]
25 paź 21:55
Ajtek:
Zielona y=−2 oczywiście :0.
25 paź 21:55
ICSP: a dla y = 1
25 paź 21:57
Ajtek:
Tam nie ma prostej y=1

.
Ale też 1 punkt wspólny.
25 paź 21:58
ICSP: mam Cie :

zła odpowiedź
25 paź 21:59
michu: dzieki bardzo
25 paź 21:59
Ajtek:
Jak zła

dla a=1 masz nieskończenie wiele punktów wspólnych, a Ty pytałeś o
y=1 
.
Zresztą f. wykładnicza jest określona dla a>0 i a≠1

.
25 paź 22:02
Ajtek:
Źle napisałem dla a=1 miałbyś nieskończenie...., a że a≠1 z definicji to wiemy co.
25 paź 22:03
ICSP: A widzisz gdzieś tutaj założenie ze a ≠ 1

Trzeba uwzględnić wszystkie przypadki .
e) y = 1 :
dla a = 1 nieskończenie wiele rozwiazań
dla a ≠ 1 oraz > 0 jedno rozwiązanie

Dlatego obstawiam ze podpunkty a oraz b są źle zrobione
25 paź 22:04
Ajtek:
NIe wczytałęm się dkoładnie w treść zadania, zobaczyłem wykładniczą to pojechałem standardem

.
A co nie pasi w a
25 paź 22:06
ICSP: dla a = 1 brak rozwiązań

dla a > 0 i a ≠ 1 jedno rozwiązanie.
Przynajmniej tak mi się wydaje. Lepiej zeby ktoś potwierdził te moje przypuszczenia.
25 paź 22:07
Ajtek:
No tak, poszedłem na łatwiznę, masz rację

Ostateczne rozwiązanie:
dla a=1
a − brak rozwiązań
b − nieskończenie wiele
c i d − 1 rozwiązanie
dla a≠1
a,c,d − 1 rozwiązanie
b − brak rozwiązań
25 paź 22:10
ICSP: 1 = −2
25 paź 22:11
Ajtek:
Co znowu?
25 paź 22:12
ICSP: a = 1
b − brak rozwiązań
25 paź 22:13
Ajtek:
Fakt

.
25 paź 22:13
Ajtek:
To przez Twój podpunkt e wszystko

.
25 paź 22:14
ICSP:
25 paź 22:17