Równania i nierówności trygonometryczne
Mrs: Uprzejmie proszę o pokazanie w jaki sposób rozwiązać te równania i nierówność.
1) log
tgx (tgx + 6) > 2
2) cos(5x) − cosx = sin(3x)
Tutaj moje próby rozwiązania tych zadań.
Nie mam bladego pojęcia jak rozwiązywać takie równania.
W pierwszym sprowadziłem do takiej postaci:
log
tgx (tgx + 6) > log
tgx (tgx)
2
Potem tgx + 6 > tg
2x i dalej co? O ile to jest w ogóle dobrze zaczęte
W drugim wyszło mi:
| | 5x − x | | 5x + x | |
−2sin |
| * sin |
| = sin(3x) |
| | 2 | | 2 | |
−2sin(2x) * sin(3x) = sin (3x) // : sin(3x)
−2sin(2x) = 1
I co dalej?
W trzecim zrobiłem tak:
| | 5 | |
(sin2x − cos2x) (sin2x + cos2x) = |
| |
| | 8 | |
| | 5 | |
(sinx − cosx) (sinx + cosx) = |
| |
| | 8 | |
I w tym miejscu utknąłem.
25 paź 21:48
ewa: zacznij od założeń: tgx>0, tgx+6>0 , tgx≠1
Dobrze zapisałeś i teraz mamy 2 przypadki zależnie od podstawy logarytmu:
10 tgx>1 funkcja log jest rosnąca i mamy
tgx+6>(tgx)2
20 0<tgx<1
tgx+6<(tgx)2
25 paź 21:58
ewa: Teraz trzeba te nierówności rozwiązać podstaw sobie t=tgx
25 paź 22:04
ewa: Ad2 nie możesz dzielić sobie bezkarnie przez sin3x ( bo co jeśli sin3x=0?)
25 paź 22:05
Nienor: 1)
Po pierwsze tgx może mieć rożne wartości, też take należące do przedziału (0;1), a przy takiej
wartości podstawy logarytmu zmieniamy znak na przeciwny opuszczając log. Czyli musisz to zad.
rozwiązać 2 razy, jak tgx jest większe od 1 i jak jest mniejsze. Do tego musisz dołożyć
założenia, że podstaw logarytu jest większa od 0 i tgx też jako taki musi istnieć

(tgx−3)(tgx+2)>0 ⇔ tgx>3 i tgx>−2 lub tgx<3 i tg<−2 i z tym spróbuj kombinować, na to trzeba
nałożyć założenia dotyczące dziedziny tg i logarytmów, i założyć, że tgx>1
2)
załóż sobie, że 2x=t i spróbuj to rozwiązać, a później wrócić do podstwienia, choć dużo osób od
razu to robi jako:
| | −π | | 7 | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| π+2kπ dla k∊C (całkowitych)
|
| | 6 | | 6 | |
3)sin
2x−cos
2x=−(cos
2x−sin
2x)=−cos(2x)
25 paź 22:06
ewa: −2sin2x*sin3x−sin3x=0
−sin3x*(2sin2x+1)=0
sin3x=0 lub 2sin2x=−1
sin2x=−1/2
| | π | | 7 | |
3x=kπ lub 2x=− |
| +2kπ lub 2x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 7 | |
x={kπ}{3} lub x= x=− |
| +kπ lub 2x= |
| π+kπ , k∊C |
| | 12 | | 12 | |
25 paź 22:11
ewa: ad 3tak można byłoby zapisać gdybyś miał różnicę kwadratów a nie sumę!
sin4x − cos4x=(sin2x+cos2x)(sin2x−cosx)
a tu masz sin4x + cos4x
25 paź 22:17
ewa:
| | 1 | | 1 | |
sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1− |
| *(2sinxcosx)2=1− |
| sin22x |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 22:21
ewa:
| | √3 | | √3 | |
sin2x=− |
| lub sin2x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 22:25