matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
kasia:
średnie miesięczne wynagrodzenie w pewnej firmie zatrudniającej 20 osób wyniosło 3200 zł. zatrudniono nowego pracownika . ile zarabia ten pracownik jeśli obecnie średnie miesięczne wynagrodzenie w firmie jest o 2 % wyższe niż poprzednio
25 paź 21:48
Nienor:
a
1
+a
z
+...+a
20
3200=
20
a
1
+a
z
+...+a
20
=64000
a
1
+a
z
+...+a
20
+a
21
1,02*3200=
21
64000+a
21
3264=
21
a
21
=...
25 paź 21:52