25 paź 21:43
ksldsa: czy ktoś mógłby wyprowadzić jak zrobić ? potem obliczę i wynik podam do sprawdzenia
25 paź 21:44
asdf: | 1(4√3 − 1) | | 4√3 − 1 | |
| = |
| |
| (4√3 + 1)(4√3 + 1) | | √3 − 1 | |
| (4√3 − 1) * 1 | | tu bez zmian.. | |
| = |
| |
| (√3 − 1)(√3 + 1) | | 2 | |
ODP: −0,5
25 paź 21:47
asdf: w pierwszym wyrażeniu jest chochlik , powinien być − zamiast plus (w drugim nawiasie w
mianowniku)
25 paź 21:48
asdf: ODP: 0,5
25 paź 21:49
ksldsa: ok dzięki szkoda że nic nie rozumiem
25 paź 22:02
asdf: wzory skróconego mnożenia (a + b)(a − b) = a2 − b2
liczbę 1 można zapisać jako (−1)2... bo (−1)(−1) = 1
4√3 = 31/4, a 31/4, jest taki wzorek:
(ab)c = ab*c
czyli:
(31/2)2 = 31/4
Mamy już dwie liczby podniesione do kwadratu, czyli można skorzystać ze wzoru:
powtórzę te liczby:
pierwsza to:
(31/2)2 = 31/4
druga to −1, bo (−1)2 = 1
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
teraz rozumiesz?
25 paź 22:09
ksldsa: znaczy no tak, to co napisałeś to rozumiem, ale tamte rzeczy brałeś do wspólnego mianownika tak
? kurde czekaj rozpisuję to gówno po 200 razy i nic nie mogę zrozumieć, próbuję
25 paź 22:14
asdf: tak, do wspólnego mianownika, powiedz od której linii nie rozumiesz to wytłumaczę.
25 paź 22:19
ksldsa: no w sumie to od pierwszej, jak możesz napisz mi jak doszedłeś do tego peirwsze a dalej zrobię
już ssam, tylko jestem na tyle płytki że muszę dokładnie zobaczyć o co kaman
25 paź 22:20
asdf: na razie odpuszczę sobię pierwsze wyrażenie, zajmę się mnożeniem (przypominam − kolejność
działań)
| 1 | | coś | |
| teraz mnożę przez tzw "jedynkę" ( |
| = 1): |
| 4√3 + 1 | | coś | |
| 1 | | 4√3 − 1 | |
| * |
| = |
| 4√3 + 1 | | 4√3 − 1 | |
| 1 * (4√3 + 1) | |
| ) = |
| (4√3 + 1)(4√3 − 1 | |
| 4√3 + 1 | | 4√3 + 1 | |
| = |
| |
| (4√3)2 − (1)2 | | 2√3 − 1 | |
dalej samemu co?
25 paź 22:35
ksldsa: dobra stary ja pie***** ta je****** matme jeszcze jutro ogarne to zadanie ale tylko dlatego ze
wlozyles tyle wysilku zebys zalapal dzieki

i jutro napisze czy k**** ogarnalem to g****
25 paź 22:53
ksldsa: zebym *
25 paź 22:53
asdf: Początki są trudne, ale jak ktoś tam powiedział "Do puki walczysz, wygrywasz"
25 paź 23:01