prosze pomóc
adrian ;(: rzucamy cztery razy symetryczną monetą . Niech A oznacza zdarzenie , że wypadnie dwa razy orzeł
, a B oznacza zdarzenie , ze reszka wpadnie co najmniej dwa razy. Oblicz P(A), P(B), sprawdż
czy zdarzenia A i B są niezależne. pomóżcie
Ann: Ω={(x1,x2,x3,x4): xi∊{o,r}} ⇒#Ω=2
4
A={(o,o,r,r),(o,r,o,r),(o,r,r,o),(r,o,o,r),(r,o,r,o),(r,r,o,o)}
B'−reszka wypadnie 0 lub raz
B'={(o,o,o,o),(o,r,o,o),(o,o,r,o),(o,o,o,r)}
| | 4 | | 3 | |
P(B)=1−P(B')=1− |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | |
jezeli Ai B niezalezne to A∩B=∅ ale A i B sa zalezne bo
B to takie zdarzenie że beda tam takie zdazenia ze reszka wypadnie 2 razy czyli oznacza to ze
wtedy orzel dwaa razy wypadnie a to jest zd A czyli A⊂B ⇒nie sa niezalezne