granica
monochloropochodna: x−>0
25 paź 21:34
aniabb: −∞
25 paź 21:36
Krzysiek: co najwyżej x→0+ granica to ∞
jednak wątpię, że przykład jest poprawnie zapisany.
25 paź 21:36
monochloropochodna: tak masz rację, przepraszam
x−>e
25 paź 21:43
Krzysiek: skorzystaj z reguły de l'hospitala
25 paź 21:53
monochloropochodna: a jak wyznaczyć pochodną z lnx?
nie miałam tej reguły, spojrzałam na nią i powiedzmy, że wiem o co chodzi, tylko nie wiem jak
wyznaczyc pochodną z naturalnego, nigdy czegos takiego nie robiłam
25 paź 22:10
Krzysiek: jak nie miałaś tej reguły, można zauważyć, że jest to liczona z definicji pochodna lnx w
punkcie 'e'
25 paź 22:13
monochloropochodna: ok

dzięki wielkie
rozumiem
25 paź 22:17
pigor: ... bez reguły H np. tak :
| | lnx−1 | | lnx−lne | | | |
limx→e |
| =[ 00 ]= limx→e |
| = limx→e |
| = |
| | x−e | | x−e | | x−e | |
| | | | 1 | | x−e | |
= limx→e |
| = limx→e |
| ln (1+ |
| ) = |
| | x−e | | x−e | | e | |
| | e | | x−e | | x−e | |
= limx→e |
| ln (1+ |
| ) = mx→e ln (1+ |
| )e(x−e)e = |
| | (x−e)e | | e | | e | |
25 paź 22:28
pigor: ... dalej poprawiam ostatni krok ach ten edytor

)
...= lim
x→e ln(1+
x−ee)
ex−e * 1e= (lne)
1e= 1
1e = 1..
25 paź 22:34
Krzysiek: i otrzymaliśmy dwa różne wyniki
25 paź 22:37
monochloropochodna: 1/e
25 paź 22:40
pigor: ... żle

poprawiam końcówkę
... = ln e
1e =
1e lne =
1e * 1=
1e .. . tyle . ...
25 paź 22:41
monochloropochodna: jesli chcecie zmierzyc się z kolejnym zadaniem...
| | 1 | |
zbadaj ciągłośc funkcji f(x)= |
| |
| | e 1x+1 | |
25 paź 22:42
Krzysiek: policz granice jednostronne w punkcie 0
25 paź 22:48
monochloropochodna: tylko o to chodzi, ze własnie nie wiem jak
25 paź 22:51
Krzysiek: | | 1 | |
dla x→0+ czyli z prawej strony |
| →+∞ (sprawdź na wykresie funkcji y=1/x ) |
| | x | |
zatem e
1/x →+
∞
policz dla x→0
−
25 paź 22:54
monochloropochodna: 0 mi wyszło
25 paź 22:57
monochloropochodna: dzieki po raz kolejny

rozumiem
25 paź 22:57
monochloropochodna: edit:1
25 paź 22:59
Krzysiek: niestety ale wychodzi 1
25 paź 22:59
monochloropochodna: ale mam jeszcze jedno zadanko, bardzo podobne do tego, ale mam z nim problem, moja analiza jest
błedna, albo odp sa błedne
x≠0 wiec granice liczymy
dla 0
+ i 0
− ale nie potrafię przeprowadzić poprawnej analizy
25 paź 23:24
monochloropochodna: jesli oczywiscie nie masz mnie jeszcze dosyć
25 paź 23:25
Krzysiek: ale praktycznie identyczne zadanie, to jakie Tobie granice wyszły?
25 paź 23:26
aniabb: x→0− lim=(0−1)(0+1) = −1
25 paź 23:27
aniabb: do plus ∞/∞ więc hospital
aa na górze było dzielenie między nawiasami
25 paź 23:29
Krzysiek: zamiast reguły de l'hospitala wystarczy podzielić licznik i mianownik przez 21/x
25 paź 23:32
monochloropochodna: no i wychodzi dobrze, ale nie rozumiem dlaczego dla w jednym mozemy dzielić, aw drugim nie
25 paź 23:43