Wykaż, że
Miron94: Wykaż, że: Jak to ogarnąć
| | x | |
2(1+cosx)−sin2x=4 cos2 |
| |
| | 2 | |
25 paź 21:25
25 paź 21:29
Miron94: Ale skąd to wiadomo
25 paź 21:35
pigor: ... otóż, po prawej stronie twojej tożsamości masz zły wykładnik − powinien być 4, bo :
L=2(1+cosx)−sin2x=
= 2(sin
2x2+cos
2x2+cos
2x2−sin
2x2)− (2sin
x2cos
x2)
2=
= 4cos
2x2−4sin
2x2cos
2x2= 4cos
2x2(1−sin
2x2)=
= 4cos
2x2*cos
2x2 =
4cos4x2 =
P . ...
25 paź 21:37
Eta:
cos2x= 2cos2x−1
| | x | | x | |
czyli 1+cosx= 1 +2cos2 |
| −1= 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 21:37
Eta:
pigor
duchem św. jesteś?
25 paź 21:39
Eta:
Jaka treść zadania, taka odpowiedź
25 paź 21:40
Miron94: Aaa, dziękuję bardzo, rzeczywiście wykładnik pomyliłem, dziękuję Wam za pomoc
25 paź 21:40