PIlne na teraz!!;)
AQ: 1. Dany jest wielomian P(x) =x3 + x2 + 1. wielomian W(x) = [P(x)]2 + P(x) jest
wielomianem stopnia:
a. trzeciego B. 6 C. 9 D. 12
2. suma wielomianu stopnia trzeciego i wielomianu stopnia drugiego jest wielomianem stopnia:
A. 6 B. 5 C. 3 D. 2
3. suma wielomianu stopnia piątego i wielomianu stopnia zerowego jest wielomianem stopnia:
A. 5 B. 4 C. 2 D. 0
4.suma dwóch wielomianów stopnia trzeciego jest wielomianem stopnia:
A. nie można okreslić B. szóstego C. trzeciego D. pierwszego
25 paź 21:08
ICSP: 1 B
2 C
3 A
4 A
25 paź 21:09
ewa: 1.C
25 paź 21:09
PPP: ale jak to rozwiążać

o to mi chodzi
25 paź 21:10
ewa: Przepraszam 1B
25 paź 21:10
ICSP: spotęguj i dodaj xD
25 paź 21:11
ewa: ad2.
Niech w(x)=ax3+bx2+cx+d i a≠0
q(x)=px2+rx+s i p≠0
w(x)+q(x)=ax3+bx2+cx+d+px2+rx+s =ax3+(b+p)x2+(c+r)x+(d+s) i a≠0 widać że stopień
jest nadal 3
25 paź 21:15
ewa: ad 3 analogicznie jak 2
ad 4 nie można określić bo np.
w(x)=x3+1
p(x)=2x3− 5x to suma w(x)+p(x)=3x3−5x+1 jest stopnia 3
ale gdyby np w(x)=2x3+1 a p(x)=−2x3−4 x to w(x)+p(x)=−4x+1 jest wielomianem stopnia
pierwszego
25 paź 21:19