| 1 | 1 | 1 | 2 | |||||
an= | + | +..+ | + | |||||
| 1! | 2! | n! | (n+1)! |
| 1 | 1 | 1 | 2 | |||||
an+1= | + | +..+ | + | |||||
| 1! | 2! | (n+1)! | (n+2)! |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | ||||||
an+1−an= | + | +.. | + | + | − | |||||
| 1! | 2! | n! | (n+1)! | (n+2)! |
| 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | |||||||
− | −..− | − | = | + | − | = | |||||||
| 1! | 2! | n! | (n+1)! | (n+1)! | (n+2)! | (n+1)! |
| 1 | 1 | 1 | 2 | ||||
− | = | (−1+ | )<0 | ||||
| (n+2)! | (n+1)! | (n+1)! | n+2 |
| 2 | ||
an + 1 − an = | > 0 (bo wszystko się skraca ... ) | |
| (n + 2)! |