.
ulciakk: | | m | |
Wyznacz wartosci parametru m, dla których równanie lx+3l= |
| ma dwa pierwiastki różnych |
| | m−4 | |
znakow
25 paź 21:04
Kejt: wzory Viete'a?
x1*x2<0
i oczywiście Δ>0 i m≠4
25 paź 21:06
Mati_gg9225535:
proponuje rozwalić to...
metodą graficzną

narysuj wykres y=|x| nastepnie przesun go o wektor T
u=[−3,0]
i sprawdz dla których wartości na osi y, wykres leży po obu stronach tejże osi, po czym
odczytaj te wartości z osi OY i stwórz równanie, tudzież nierówność (w tym przypadku powinno
| | m | |
to wygladac tak: |
| >3) |
| | m−4 | |
25 paź 21:09
Mati_gg9225535: jakie wzory Viete'a jak tu nie ma równania kwadratowego
25 paź 21:10
Kejt: ok..dosyć. za dużo gaf jak na jeden dzień...dobranoc.
25 paź 21:12
Mati_gg9225535: zdarza się

Ty przynajmniej nie napisałeś Kąt przez "on" tak jak ja

dobranoc
25 paź 21:13
Kejt: jestem dziewczyną
25 paź 21:14
pigor: ... tak
Mati ma rację i wychodzi mi
4< m <6 ⇔
m∊(4;6) . ...
25 paź 21:20
ZKS:
Kejt można wzorami Viete'a.
| | m | | m | |
|x + 3| = |
| zał |
| ≥ 0 ∧ m − 4 ≠ 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; 0] ∪ (4 ; ∞) |
| | m − 4 | | m − 4 | |
(m − 4)
2x
2 + 6(m − 4)
2x + 9(m − 4)
2 − m
2 = 0
(m − 4)
2x
2 + 6(m − 4)
2x + 8(m − 3)(m − 6) = 0
x
1x
2 < 0
| 8(m − 3)(m − 6) | |
| < 0 ⇒ m ∊ (3 ; 6) ∧ m ∊ (−∞ ; 0] ∪ (4 ; ∞) ⇒ m ∊ (4 ; 6) |
| (m − 4)2 | |
25 paź 21:29
Lukasz: Jest jakiś sposób prosty na zamiane tego 9(m − 4)2 − m{2} na to 8(m − 3)(m − 6) ? poza tym
ze mozna wszystko wymnozyc
31 maj 18:38
Szkolniak: 9(m−4)2−m2=[3(m−4)]2−(m)2=[3(m−4)−m][3(m−4)+m]=(3m−12−m)(3m−12+m)=
=(2m−12)(4m−12)=2(m−6)4(m−3)=8(m−6)(m−3)
31 maj 19:07