.
asdf: Rzut wektora a na wektor b
Potrafi ktoś ten wzór wyprowadzić
25 paź 21:04
25 paź 21:15
asdf: Rozumiem wszystko, tylko ostatniej nie rozumiem:
jak to opuściło moduł i przeszło w wektor?
25 paź 21:23
aniabb: długość razy wersor to wektor
25 paź 21:23
asdf: Długość razy wersor to wektor, czyli:
|C| * [1,1] = C?
Np.:
|C| =
√20
√20 * [1,1] = [
√20,
√20] a powinno wyjść [4,2]
25 paź 21:27
slyq: asdf ten wzór co napisałeś to jest iloczyn skalarny tych wektórów przez długość do kwadratu i
razy jeszcze co?,długość wektora
25 paź 21:27
Krzysiek: a czy [1,1] to wersor?
25 paź 21:28
25 paź 21:29
asdf: | | √2 | | 1 | |
√20 * [ |
| ; |
| ] takie coś to wersor? |
| | 2 | | 2 | |
Przepraszam, za własną głupote, ale jeszcze myle sie z pojeciami
25 paź 21:30
Krzysiek: | | √2 | | √2 | |
to co napisałeś to nie wersor,np. taki wersor: [ |
| , |
| ], |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 21:33
asdf: no tak, zapomniałem o drugim
25 paź 21:34
asdf: ale i tak mi nie wychodzi:
[4,2] /= [
√10;
√10], gdzie znowu robię błąd?
25 paź 21:37
Krzysiek: czemu zakladasz,że powinno wyjść [4,2] ?
25 paź 21:39
asdf: No tak...
C = [4,2] ⇒ |C| = √16 + 4
|C| = √ (√102)2 + (√10)2 = √10 + 10 = √20
25 paź 21:42
asdf: Znajdź długość wektora a = 3p − 4q, jeżeli p i q są wektorami jednostkowymi wzajemnie
prostopadlymi.
|a| = √a ◯ a = (3p − 4q) ◯ (3p − 4q)
dlaczego mnoży się dwa razy te nawiasy, jeżeli a = 3p − 4q −−−−−< ponieważ 3p − 4q to jest jego
długość?czy jak to ma się do siebie?
25 paź 21:55
pigor: ... otóż, moim zdaniem , żadne tu wersory nie są potrzebne , bo
jeśli a
b − rzut wektora a na wektor b ; cos(a,b) − cosinus kąta miedzy wektorami, to
| | aob | | aob | |
ab=|a|*cos(a,b)= |a|* |
| = |
| ... i tyle . ... |
| | |a|*|b| | | |b| | |
25 paź 21:58
Krzysiek: pigor tylko, że wtedy ab to jest długość tego rzutu a nie wektor. Więc zależy co trzeba
wyliczyć...
asdf, jak mnoży się dwa razy te nawiasy? po prostu liczysz iloczyn skalarny i korzystasz z
własności iloczynu skalarnego
(3p−4q)◯(3p−4q)=9p◯p −12p◯q−12q◯p +16q◯q =9|p|2 +16|q|2
i wiesz,że |p|=|q|=1
25 paź 22:06
asdf: nie rozumiem, ale chyba tego już nie zrozumie, porobie pare przykladow moze jakos wleci
25 paź 22:11