jjj
w potrzebie: Wyzwanie. ehh
Oblicz liczbe atomową i ilosc moli konieczną do wytworzenia na blasze stalowej o powierzchni
F=0,7 m2 warstwy z chromu o grubości g=30 mikrometrów oraz liczbę elektronów w tej warstwie
zdolnych do przewodzenia pradu elektrycznego
Pomocy
25 paź 21:01
aniabb: chyba liczbę atomów
25 paź 21:02
aniabb: jak znajdziesz gęstość chromu ..
25 paź 21:03
w potrzebie: Tak liczbę atomów

gęstość chromu 7,19 g/cm
3
25 paź 21:05
Gosia: a czy ktoś zrobi to krok po kroku?
25 paź 21:07
aniabb: V=7000cm2*0,003cm = 21cm3
m=7,19g/cm3 *21cm3 =150,99g
150,99g − xmoli
51,99g − 1mol
x=2,9 mola = 17,48*1023 atomów
25 paź 21:10
Gosia: błagam...
25 paź 21:11
Gosia: kocham Cie

! Dziekuje Ci bardzoo
25 paź 21:12
Gosia: a liczbę elektronów umiesz?
25 paź 21:12
Gosia: a czemu wyszlo x=2,9 mola i to sie rowna 17,48*10do23 atomów?
25 paź 21:14
aniabb: bo 1 mol =6.022*1023 atomów
25 paź 21:15
Gosia: no juz wiem o co chodzi,dzieki a to 51,99 skad sie wzielo? Kompletnie nie umiem tego
rozwiązac...
25 paź 21:17
aniabb: ma 6 elektronów walencyjnych więc liczba atomów *6 to liczba elektronów
25 paź 21:18
aniabb: masa atomowa 51.99g/mol
25 paź 21:19
Gosia: Dziekuje Ci bardzo. Bardzo mi pomogłaś
25 paź 21:20
Gosia: mam wzór L atomów równa sie m*Av/M nie musze dużego M mieć?
25 paź 21:26
w potrzebie: A czy mogłaby jeszcze jedna osoba przeanalizować to? Nie zabardzo także łapie co koleżanka tu
zrobiła
25 paź 21:40
Gosia: aaa dobra juz wiem wszystko
25 paź 21:52