wykaż że
Paweł:
1.Wykaż, że każda liczba postaci 10n+2, gdzie n należy do N+, jest podzielne przez 3.
Jak to zapisać?
2.Uzasadnij, że liczba a, taka że a=3n+3n+1+3n+2, jest podzielna przez 13.
25 paź 20:52
aniabb:
10n +2 =3k
lub 3|10n +2
25 paź 20:54
Godzio: a = 3n(...)
25 paź 20:55
aniabb: 2/
3n(1+3+9)=13*3n
25 paź 20:55
pigor: ... np. tak:
1. 10
n+2= 10
n−1+3= 3k+3=
3(k+1) ,
2. a= 3
n+3
n+1+3
n+2= 3
n(1+3
1+3
2)= 3
n(1+3+9)= 3
n*13=
13k , . ...
25 paź 21:01
Eta:
1/ w=10n +2 = 1000000000000...... 0 +2 −−−−−−− suma cyfr = 3
zatem ta liczba jest podzielna przez 3
25 paź 21:02
Paweł: Dzięki
25 paź 21:32