Kąt
zuźka: Jaki jest kąt między wskazówkami zegara o godzinie 11.15?
25 paź 20:46
Mati_gg9225535: rozwarty
25 paź 20:53
Kejt: mamy dwie wskazówki:
mała i duża
duża porusza się o 360
o w ciągu godziny a mała o 30
o
teraz...trzeba to sobie zapisać w ułamkach
| | 1 | |
duża wskazówka pokonuje 15 minut czyli 90 stopni..czyli |
| całości |
| | 4 | |
mała wskazówka tak samo..tylko trzeba kąt policzyć tak jak podałam(przesuwa się o 1/4 całej
drogi w ciągu godziny)
(mam nadzieję, że w miarę jasne)
25 paź 20:53
zuźka: Ale ile ma stopni ?
25 paź 20:53
ewa: O godzinie 11:00 kąt między wskazówkami=1/12*360=30
o godzinie 11:15 duża wskazówka przesunie się o kąt 90, ale mała również się przesunie o kąt
1/4 z 30 stopni, czyli:
o 11:15 kąt bedzie : 30+90−1/4*30=112,5
25 paź 20:55
zuźka: Dziękuję
25 paź 20:55