sparwdzić
tomek : witam
mam do sprawdzenia dwa równia różniczkowe dośc proste
y"+2y'+y= xe
−x
y
0=c
1e
−x + c
2xe
−x
i teraz mam pytanie jak będzie wyglądać y1

y
1= (Ax+B)e
−x 


bardzo prosze o podpowiedz, bo dalej wiem jak liczyć
25 paź 20:41
Krzysiek: musisz przemnożyć jeszcze przez 'x', ponieważ to rozwiązanie zawiera się w yo
25 paź 20:43
tomek : aha ok
to w takim razie w przykładzie
y"−4y'+4y= xe
x
y
0=c
1e
2x + c
2xe
2x
y
1 powinno wynosić (Ax+B) e
x jest dobrze bo tam miałem do 2x i x

cięzko mi to tłumczyć ale
wiem o co chodzi

dzięki
25 paź 20:50