Pilne!;)
AAA: Liczba | −1 + 2√3| − |2 − √3| jest równa: A. 3− 3√3 B. −3 + 3√3 C.−3−3√3 D. 3+3√3
25 paź 20:05
Mati_gg9225535: oszacuj czy wyniki pod wart. bezwzgl. są dodatnie czy ujemne, jesli dodatnie opusc wart.
bezwzgl. bez zmiany znakow, jesli ujemne to opuszczając wart. bezwzgl. zmien znaki na
przeciwne
25 paź 20:11
AAA: a możesz to rozwiązać?
25 paź 20:14
dero2005:
B
25 paź 20:15
AAA: ale skąd to sie wzięło? proszę rozwiążcie to...
25 paź 20:16
Eta:
−1+2√3−(2−√3)= ...........
25 paź 20:17
dero2005:
|−1 + 2√3| szacujemy wartość
−1 + 2√3 = −√1 + 2√3 > 0 dodatnie, więc
|−1 + 2√3| = −1 +2√3
|2−√3| szacujemy wartość
2 − √3 = √4 − √3 > 0 dodatnie, więc
|2−√3| = 2−√3
czyli
|−1+2√3| − |2−√3| = −1 +2 √3 − (2 − √3) = − 1 + 2√3 − 2 + √3 = −3 + 3√3
25 paź 20:23