Prokrastynacja
Uczen Pani Białek: Moglby ktos mi pomoc z tym logarytmem? ...
| 5log5 18 − 4log5 2 − 9log5 3 | |
| |
| log5 18 − log5 3 | |
Nie mam pojecia jak sie do tego zabrac ...
25 paź 20:04
Kejt: proponuję taki wzorek:
| | x | |
logax − logay= loga ( |
| ) |
| | y | |
oczywiście najpierw trzeba się pozbyć tych cyfr sprzed logarytmów:
k log
ax=log
ax
k
powodzenia
25 paź 20:07
Ajtek:
1

.
25 paź 20:10
Eta:
| | 185 | |
licznik : log |
| = .............= log 6 |
| | 24*39 | |
| | 18 | |
mianownik: log |
| = ......... |
| | 3 | |
25 paź 20:11
Ajtek:
Eta
25 paź 20:16
Eta:
Ajtek
25 paź 20:18
Uczen Pani Białek: doszedlem do postaci
| log5 (185 : 24 :39) | |
| |
| log5(18 : 3) | |
I co mam teraz zrobic?
25 paź 20:18
Eta:
| 25*95 | |
| = ............ działaj dalej  |
| 24*39 | |
25 paź 20:19
Kejt: zauważ, że 18=2*32
więc możesz to poskracać..tylko z głową.
25 paź 20:20
Ajtek:
18=9*2=3*3*2=32*2
185=25*(32)5
25 paź 20:20