Fizyka
PuRXUTM: Witam wszystkich

Mam dość nietypowe zadania − bo z fizyki. Jest ich sporo ale nie chodzi mi o to żeby mi ktoś
rozwiązałe tylko chodzi mi o wytłumaczenie bo jutro mam kartkówkę

Pierwsze z nich brzmi tak :
Źródło dźwięku o mocy P=10
−6W wysyła fale równomiernie we wszystkich kierunkach. Jak wielką
energię fal wysłało to źródło w czasie 1 godz. ? Jak wielka energia dotarła w ciągu 1 godz. do
okna mieszkania odległego o 50m? Powierzchnia okna wynosi 1m
2. Załóż, że przy rozchodzeniu
się fali nie ma strat energii.
Pierwszą część zadania obliczyłem ze wzoru P={W}{t} i wyszło mi że W czyli energia=3,6*10
−3
Proszę o pomoc z drugą częścią zadania
25 paź 20:02
aniabb:
policz pole kuli o promieniu 50m
1m2/to pole *W = ile dotarło do okna
25 paź 20:04
PuRXUTM: z jakiego to wzoru ogólnego jeśli można wiedzieć ?
25 paź 20:05
aniabb: pole okna/pole fali dźwiękowej *W
25 paź 20:10
PuRXUTM: a mogła byś napisać przekształcenia jak do tego wzoru dojść ?
25 paź 20:11
aniabb:

rozchodzi się równomiernie dookoła, do okna dociera odpowiedni ułamek
25 paź 20:14
25 paź 20:16
25 paź 20:16
PuRXUTM: | | E | | 4πr2 | |
no to wiem w zeszycie mam taki wzór |
| = |
| tylko nie wiem skąd on się bierze
|
| | ΔE | | s | |
Jak byś mogła to napisz mi, proszę bardzo mi zależy
25 paź 20:17
aniabb: przewróć te ułamki do góry nogami..będzie logiczniej
bierze się z proporcji popatrz na rysunek ...
25 paź 20:19
aniabb:
cała energia E − całe pole sfery =4πr2
kawałek energii ΔE − kawałek sfery = S (np pole okna)
25 paź 20:20
PuRXUTM: i to r przy 4πr
2 to r=50 ?
Jak tak to rozumiem
25 paź 20:23
PuRXUTM: albo nie do końca

Mamy że 4πr
2 to pole całej strefy w obrębie 50 m i że tam jest cała energia, ale energia
rozchodzi się przecież w nieskończoność

kurde, wiem że jestem nieogar ale proszę spróbuj mi
to jakoś wytłumaczyć
25 paź 20:37
aniabb: tak r=50
25 paź 20:43
aniabb: energia idzie dalej ale tam napotkało na okno i tyle w to okno wlazło i idzie dalej w pokój
25 paź 20:44
aniabb: a pozostała część idzie w inne części świata coraz dalej i coraz słabiej słychać
25 paź 20:44
PuRXUTM: dobra zostawmy to już

za bardzo skupiam się na szczegółach

czyli ogólnie że w tej strefie zostało tyle wyemitowane i ΔE z tej energi wpadła do okna.
Przynajmniej tak to widzę
Dobra za chwilę wrzucę zadanie które rozwiązałem a Ty ewentualnie jak będziesz chciała to mi
sprawdź
25 paź 20:49
aniabb: dobrze widzisz
25 paź 20:50
PuRXUTM: | | W | |
W odległości 3m od źródła dźwięku natężenie dźwięku wynosi 10−6 |
| . Ile wynosi |
| | m2 | |
natężenie dźwięku w odległości 12m od źródła ? Załóż że przy rozchodzeniu się fal nie ma strat
energii.
r
1=3m
| | P | |
I1= |
| z tego wzoru obliczam sobie moc
|
| | 4πr2 | |
P=10
−6*4π*9=36π*10
−6
| | 36π*10−6 | |
I2= |
| =6,25*10−8
|
| | 4π*144 | |
dobrze?
25 paź 21:02
aniabb: tak
25 paź 21:05
PuRXUTM: w tym pierwszym mi wyszło ΔE=1,14*10−7 − na zadane.pl jest inaczej mogła byś przeliczyć ?
25 paź 21:06
aniabb: na zadane jest ok
25 paź 21:15
PuRXUTM: Kolejne

Tu proszę tylko o sprawdzenie wyniku
| | W | |
Dla ucha człowieka próg słyszalności przy częstotliwości 1000Hz wynosi I0=10−12 |
| . |
| | m2 | |
Źródło o mocy akustycznej 31,4*10
−7 W wysyła dźwięki o częstotliwości 1000Hz. W jakiej
odległości od źródła człowiek przestaje słyszeć te dźwięki ?
Mi wyszło że dla r>500m
25 paź 21:18
PuRXUTM: kurde to co mam źle ? przepiszę obliczenia
25 paź 21:19
aniabb: tak 500m
25 paź 21:21
PuRXUTM: E=10000π*E
1
| | 3,6*10−3 | |
E1= |
| ≈1,14*10−7
|
| | 10000π | |
25 paź 21:23
aniabb: oki... na zadane jest źle bo zamienili nagle na dzielenie .. sprawdzałam obliczenia i nie
zauważyłam
25 paź 21:28
PuRXUTM: czy poziom głośności to to samo co poziom natężenia ( ⋀ ) ?
25 paź 21:28
PuRXUTM: dzięki
aniabb
25 paź 21:30
PuRXUTM: Bo mam takie zadanie :
| | W | |
Człowiek odbiera dźwięki o natężeniu 10−8 |
| . Jaki jest poziom głośności tych |
| | m2 | |
dźwięków ?Próg słyszalności I
0=10
−12.
czy poziom głośności to to samo co poziom natężenia ( ⋀ ) ?
25 paź 21:41
PuRXUTM: pomoże ktoś ?
25 paź 21:50
PuRXUTM: help, proszę tylko o podpowiedź, jutro mam kartk
25 paź 22:07
25 paź 22:11
aniabb: liczbowo to to samo
25 paź 22:12
PuRXUTM: czyli mogę sobie z ⋀ liczyć ?
25 paź 22:13
PuRXUTM: wyszło mi że ⋀=40dB
25 paź 22:16
aniabb: ok
25 paź 22:17
PuRXUTM: Oblicz jaki będzie wzrost natężenia dźwięku, jeżeli poziom natężenia dźwięku wzrośnie o
a) 1B
b) 1dB
1B=10dB
⋀=10dB
⋀=n*10
n=1
I=I0*10n
I=I0*10 − czyli wzrośnie 10x − dobrze liczę ?
25 paź 22:24
PuRXUTM: Kolejne

Moc akustyczna źródła dźwięku wynosi 12,56*10
−6 W. Oblicz :
a) w jakiej odległości od źródła poziom natężenia wynosi 40 dB ?
b) Ile wynosi tam natężenie dźwięku ?
c) W jakiej odległości od źródła poziom natężenia jest równy 10dB?
d) ile wynosi tam natężenie dźwięku ?
wyliczyłem a) i wyszło mi r=0,008m tylko nie wiem czy to jest dobrze
25 paź 22:37
aniabb:
1B =0.1 dB
1m=0.1dm
25 paź 22:38
25 paź 22:43
aniabb: idę spać .. tak .. 1m =10dm
25 paź 22:48
PuRXUTM: dobra Wielkie dzięki za dzisiaj

Nie wiem jak Ci się odwdzięcze

Do zobaczenia
25 paź 22:51
aniabb: r=10m
25 paź 22:52
aniabb: I=10−8
25 paź 22:53
aniabb:
c) r=316 m
d) I=10−11
25 paź 22:55
PuRXUTM: kurde... znowu źle

pomęcze się jeszcze trochę ale Ty do łóżka

? Już dość się na pomagałaś

Nie wolno przesadzać z pomocą, każda skrajność jest zła

sio do spania !
25 paź 22:55
PuRXUTM: a już wiem czemu źle, pomyliłem wzory ehhh...
25 paź 23:06
aniabb: 
to chyba ty też musisz iść sio
25 paź 23:12
PuRXUTM: ja Ci dam

Muszę jeszcze jedno zadanie z zjawiska Dopplera zrobić

Dasz radę jeszcze pomóc
czy padasz na twarz ?
25 paź 23:15
PuRXUTM: albo dobra to ja spadam bo nie mam siły już i cierpliwości, jeszcze raz wielkie dzięki za
wszystko
I jak to Eta mówi jedz dużo

bo takie siedzenie ciągłe przed kompem to chyba nie za
bardzo zdrowe
25 paź 23:19
aniabb: z Dopplera są łatwe
25 paź 23:23
Eta:
25 paź 23:25