funkcja wykres
adaś:
Mam problem z rozwiązaniem zadania:
Narysuj wykres funkcji:
f(x)=
√x2−2x+1−|x|
założenia:
√x2−2x+1≥0
| | ⎧ | x dla x≥0 | |
| |x|= | ⎩ | −x dla x<0 |
|
Dochodzę do momentu
x
2−3x+1 dla x≥0
x
2−x+1 dla x<0
drugie działanie gdy podstawiam iks zgodnie z założeniem x<0 ,to wykres robi się poprawny ,ale
gdy robię pierwsze działanie dla x≥0 ,to wykres idzie nie zgodnie z rozwiązaniem, gdzie robię
błąd?
25 paź 20:01
ICSP: f(x) = |x−1| −|x|
taki wykres powinieneś już umieć narysować.
25 paź 20:02
adaś: no tak to potrafię, ale skąd się wzięło z √x2−2x+x to |x−1| ?
25 paź 20:04
Eta:
25 paź 20:05
Eta:
√a2=|a|
√x2−2x+1= √(x−1)2= |x−1|
25 paź 20:06
adaś: no tak ,dzięki Eta
25 paź 20:10