Na rysunku masz rozłożoną powierzchnię stożka.
Liczę długość promienia koła w podstawie, a następnie długość jego obwodu (okręgu)
πr2 = 36π
r2 = 36
r = 6
Obw = 2πr = 12π
Długość obwodu koła 12π w podstawie jest równa długości łuku (na zielono). Można długość tego
łuku policzyć też ze wzoru ze strony 474
| α | ||
l = | *2πr | |
| 360o |
| α | ||
12π = | *2πl (tutaj łuk jest fragmentem okręgu o promieniu l=9cm) | |
| 360o |
| α | ||
12π = | *2π9 | |
| 360o |
| α | ||
12π = | *18π /:18π | |
| 360o |
| α | 12 | ||
= | |||
| 360o | 18 |
| α | 2 | ||
= | /*360o | ||
| 360o | 3 |