Kombinatoryka
Kasia: Hej

Mam ogromną prośbę...
Na ile sposobów można ustawić 5 dziewczyn i 4 chłopców w kolejce jeśli wszystkie dziewczyny
stoją obok siebie.
Z góry dziękuje
25 paź 19:53
Kejt:
5 dziewczyn może stać na: 5!=5*4*3*2*1=120 sposobów
4 może stać na 4!=4*3*2*1=24 sposobów
razem:
120+24=144
mogłam się pomylić..miesza mi się to.
25 paź 19:55
aniabb: razem to 120*24 = ..
25 paź 19:56
Kejt: słuszna uwaga..
25 paź 20:04
Kejt: i jeszcze razy 120
bo pomiędzy chłopakami może być 5 dziewczyn..
25 paź 20:09