granice
zbk: proszę o pomoc w zadaniu lim(√5n+2n − √5n+1) i dalej zrobilem to tak licznik zgodnie ze
wzorem (a−b)(a+b) a w mianowniku napisalem (√5n+2n + √5n+1)
z góry dzieki
25 paź 19:40
Krzysiek: no ok i co masz w liczniku?
25 paź 19:44
zbk: w liczniku mam ( √5n+2n−√5n+1)(√5n+2n+√5n+1) ale to jest juz moje rozwiązanie nie
mam pewnosci czy dobrze ono jest
25 paź 20:23
Krzysiek: czyli... (a−b)(a+b)=a2 −b2
25 paź 20:24
zbk: no tak
25 paź 20:26
Krzysiek: więc co otrzymujesz w liczniku?
25 paź 20:29
zbk: ja to tak zacząlem zeby bylo jasne i klarowne lim(√5n+2n−√5n+1)=lim w liczniku
(√5n+2n−√5n+1)(√5n+2n+√5n+1)w mianowniku (√5n+2n+√5n+1)
25 paź 20:37
zbk: tak to rozpisałem w liczniku otrzymam 5n+2n−5n+1
25 paź 20:39
zbk: mianownik nie wiem jak rozpisac zeby potem ewentualnie sie cos skruciło
25 paź 20:40
Krzysiek: w liczniku na końcu jest −1,mianownik zostaw jak jest. teraz podziel licznik i mianownik przez
(√5)n
25 paź 20:41
zbk: a n jest potęgą do 5 czy do pierwiastka z 5? tak jak napisales
25 paź 20:44
Krzysiek: (√5)n =√5n
25 paź 20:48
zbk: narazie jeszcze musze sie zastanowic co z tą twoją wskazówką bo nie widze
25 paź 21:00
Krzysiek: po podzieleniu licznik zmierza do zera, a mianownik do 1+1 , czyli granica to zero
25 paź 21:03
zbk: | | 2n | | 1 | |
po podzieleniu mam licznik √5n(2n−1) a mianownik 5n√1+ |
| + 5n√1+ |
| |
| | 5n | | 5n | |
i te ułamki pod pierwiastkiem i ztego juz mozna wywnioskowac ze granica to 0 ? czy dalej
kombinowac?
25 paź 21:12