logarytm
logarytm: Pomocy:
Oblicz log3528, jeżeli log142=a i log145=b.
25 paź 19:29
Kejt:
| | log1428 | |
log3528= |
| = |
| | log1435 | |
| log147 + log144 | |
| = |
| log147 + log145 | |
| log147 | | 2log142 | |
| + |
| =... |
| log147 | | log145 | |
spróbuj dalej sam/a
jakby co to pytaj
25 paź 19:37
aniabb: to rozbicie ułamków to nie bardzo ...
25 paź 19:39
logarytm: Dzięki wielkie, dalej sobie poradzę

Nie wpadłem na dodawanie w liczniku i mianowniku

Możliwe, że to nie ostatnia moja wizyta tutaj dzisiaj (choć wolał bym żeby ostatnia). Dzięki
jeszcze raz
25 paź 19:40
logarytm: Ania jakieś propozycje?
25 paź 19:51
logarytm: 1+
2ab Czy to jest rozwiązanie? Nie zasnę jak nie będę wiedział jak to zrobić
25 paź 20:00
Kejt: wg mnie tak, ale jeśli koleżanka Ania widzi jakieś błędy to proponuję poczekać na jej
propozycje..
25 paź 20:02
Ajtek:
Kejt czy możesz zapisać w ten sposób:
25 paź 20:13
Kejt: <wali głową w ścianę>
25 paź 20:14
Ajtek:
Byle nie za mocno

.
25 paź 20:15
Kejt: spokojnie..nie zniszczę ściany.
25 paź 20:16
Ajtek:
Kejt dokończ ten logarytm.
25 paź 20:26
Kejt: dobrze prze pana.
sekundkę..
25 paź 20:28
Ajtek:
Na pana to trzeba miec wyglad i pieniądze. W moim przypadku jest tylko "i". Dodam jeszcze, że
bez kropki

.
25 paź 20:35
aniabb: widzę że już wiecie
25 paź 20:36
Kejt: bez, a nie z dwoma kropkami?
25 paź 20:38
Ajtek:
Taki feler niestety, bez

.
25 paź 20:39
Kejt: ojoj..a na gwarancji jesteś?
25 paź 20:39
Kejt: nie mam pomysłu..
25 paź 21:11
logarytm: Hlip... jakie to smutne

Czeka mnie bezsenna noc
25 paź 21:45
aniabb: czyli muszę to rozpisać ... ech .. OKI ale potrwa
25 paź 21:47
aniabb: log
214 =1/a
log
27=1/a−1
log
25=b/a
| | 2 | | 1 | |
log3528=log354*7=2log352+log357 = |
| + |
| |
| | log235 | | log735 | |
teraz kawałkami wstawicie sami
log
235=log
25+log
27 =b/a + 1/a+1
| | log25 | |
log735=log77+log75=1+ |
| |
| | log27 | |
25 paź 21:53
aniabb: log235=b/a+1/a −1
25 paź 22:04
25 paź 22:05
Eta:
| | log1414+ log142 | | 1+a | | 1+a | |
log3528= |
| = |
| = |
| |
| | log145+log147 | | b+1−a | | b−a+1 | |
| | 14 | |
bo : log147=log14 |
| = 1−log142 =1−a |
| | 2 | |
25 paź 22:05
Eta:
@
Kejt 
Dobrze było, wystarczyło zapisać tak:
| | log14(14*2) | | 1+a | |
log3528= |
| = |
| |
| | | | 1−a+b | |
25 paź 22:16
logarytm: Ja policzyłem je tak, bez zerkania na twoje obliczenia:
| | log1428 | | log142 + log1414 | |
log3528 = |
| = |
| =
|
| | log1435 | | log145 + log147 | |
| | a + 1 | | a + 1 | | a + 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | b + log147 | | b + log14142 | | b + log1414 − log142 | |
=
No i to chyba to

Dziękuję za pomoc
25 paź 22:26
Eta:
I gitara

( szkoda,że nie wcześniej
25 paź 22:27
aniabb: fakt mogłam się tak nie upierać przy 7

byłoby szybciej
25 paź 22:30
logarytm: Zająłem się innymi przykładami

A jak udało się policzyć tego milusińskiego to zerknąłem czy
jeszcze ktoś tu się nad tym zastanawia

Dziękuję za pomoc, coś mi się wydaje, że będę
częściej korzystał z waszej pomocy
25 paź 22:32
Eta:
W nagrodę ode mnie ...
25 paź 22:33
logarytm: Dziękuję
25 paź 22:35
Eta:
25 paź 22:36
logarytm: Teraz mogę z czystym sumieniem iść spać
25 paź 22:41