zadanie funkcja
adaś: Proszę o pomoc w rozwiązaniu :
Narysuj wykres funkcji : f(x)=| |x|−1|
Ja robię tak i nie wiem co jest źle.
| | ⎧ | x dla x≥0 | |
| |x|= | ⎩ | −x dla <0 |
|
| | ⎧ | x−1 dla x−1 ≥0 x≥1 | |
| |x−1|= | ⎩ | −x+1 dla x−1<0 x<1 |
|
| | ⎧ | −x−1 dla −x−1≥0 x≤−1 | |
| |−x−1| = | ⎩ | −(−x−1) =x+1 dla −x −1<0 x>0 |
|
dobrze robię , co dalej w takim razie?
25 paź 19:21
zombi: narysuj w krokach
1o f(x)=x
2o f(x)=|x|
3o f(x)=|x|−1
4o f(x)=||x|−1|
25 paź 19:24
adaś:
dzięki, chyba już zrobiłem , najpierw zrobiłem f(x)= |x|−1
a potem odwróciłem wykres względem Osi OY, można tak zrobić prawda?
25 paź 19:38
Krzysiek : Nie nie mozna . Jesli narysowales wykres funkcji f(x)=IxI−1 − swoja droga napisz dokladnie jak
go narysowales lub narysuj i teraz jesli masz dobrze narysowany wykres f(x)=IxI−1i masz
otrzymac wykres
f(x)=IIxI−1I to musisz to co jest pod osia OX wykresu f(x)IxI−1(tylko ta czesc wykresu )
odbixc do gory zeby to sie znalazlo nad osia OX bo masz z tego miec wartosc bezwzgledna
czyli tak f(x)=IIxI−1I a wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna czyli nic z wykresu f(x)
=IIxI−1I nie moze znajdowac sie pod osia OX
Teraz jak przeksztalcisz caly wykres f(x)=IxI−1 czy to wzgledem oxi OX czy to wzgledem osi OY
to nadal czesc wykresu bedzie pod osia OX . Teraz rozumiesz .
26 paź 10:22
adaś:

tak będzie wyglądał wykres : f(x)= |x|−1 , teraz obrócenie względem osi OY czyli to co jest pod
osią x przerzucam na drugą stronę ,ten czerwone kreski a resztę wykresu zostawiam, prawda?
26 paź 15:08
zombi: f(x)=|x|−1 to co co narysowales
a ||x|−1| to to f(x) tylko jeszcze odbijasz to co bylo pod osia Ox na gore czyli to czerwone
26 paź 15:32