awdawdaw
lolek: przekształcenie wzoru
opisz wzor w prosty sposob, bo nie wychodzi mi poprzez strone
Vw = v1 +v2 / 1 + (v1 * v2)/ c2) mam nadzieje ze sie polapiecie − wzor na
relatywistyczna transformacje predkosci
Zadanie:
mam podane predkosc mijania Vw = 4/5 c, a do polczenia v1 i v2, które są równe. Jak wyliczyć
v ze wzrou ? Nie potrafie tego przekształcić
25 paź 19:15
Mati_gg9225535: w mianowniku pod v1+v2 na pewno 1 jest?
25 paź 19:21
aniabb: 4/25 (c2+v2)=v2
4/25c2=21/25v2
4√21/21c=v
25 paź 19:23
aniabb: tam jest √1+v1v2/c2
25 paź 19:23
ouoijoji: tak w mianowniku jest
25 paź 19:25
ouoijoji: po podstawieniu wyniku aniabb nie wychodzi 4/5. Przynajminej u mnie.
25 paź 19:36
Mati_gg9225535: | | v1 + v2 | | v1 * v2 | |
Vw = |
| + |
| tak wyglada wzor wyjsciowy ? po co ta jedynka? |
| | 1 | | c2 | |
25 paź 19:39
ouoijoji: nie, nie wyglada tak wzór wartości.
Mianownik napisany jest wczesniej, a licznik to V1 + V2
25 paź 19:54
25 paź 19:56
25 paź 19:56
Mati_gg9225535: PS: licznik to nad kreską ułamkowa, mianownik pod
25 paź 19:57
ouoijoji: Tak tez napisalem. Zombi poprawnie to zobrazowal. Z zadania wynika, ze v1 = v2
25 paź 20:06
zombi: czyli mam rozumiem, że mam ci to przekształcić do postaci v1=? tak?
25 paź 20:08
ouoijoji: v1 jest równe v2. Mam podane Vw= 4/5c, a do oblizenia jest v1,v2
25 paź 20:16
zombi: a c to jakaś stała? bo dziwnie to wyglada mam v1 w kwadracie, c tak samo
25 paź 20:25
aniabb: Tam jest Pierwiastek w mianowniku skoro to relatywistyka
25 paź 20:26
aniabb: C to prędkość światła
25 paź 20:27
zombi: to tez mi cos nie pasowalo relatywistyczna mialem pod koniec pierwszej klasy i zazwyczaj byl
pierwiastek w tych wzorach
25 paź 20:28
aniabb:
| | v1+v2 | |
4/5 c = |
| |
| | √1+(v1v2)/c2) | |
25 paź 20:28
aniabb: jeśli oba v równe to
25 paź 20:29
zombi: noo i teraz juz latwo leci...
25 paź 20:30
aniabb: usuwając c
i teraz do kwadratu obustronnie
i na krzyż
i to co napisałam oo 19:43
25 paź 20:31
ouoijoji: ale po podstawieniu twojego nie wychodzi Vw=4/5 (aniabb)
25 paź 20:34
ouoijoji: my nie pisalismy pierwiastka, bez pierwiastka jest tez w ksiazce.
25 paź 20:36
ouoijoji:
25 paź 20:51
ouoijoji:
25 paź 21:11
ouoijoji:
25 paź 21:38
25 paź 21:40
ouoijoji: dokladnie, zostaje v
25 paź 22:01
ouoijoji:
25 paź 22:51
aniabb:
no to
na krzyż
4c
2 +4v
2 =10vc
2v
2 −5cv +2c
2 =0
delta
25c
2−16c
2=9c
2
v=2c/4 = 1/2 c
v=8c/4 = 2c odrzucamy
26 paź 00:09