POMOCY
olo : 3 litry soku rozlano do kubkółw o pojemności 200cm3 każdy. Kubki napełniono sokiem do 3/4
objętości. Do ilu kubków rozlano sok ?
a ) do 12
b) do 15
c ) do 20
d ) do 30
PROSZE O ODPOWIEDŹ
25 paź 19:11
Mati_gg9225535: 1 litr ile to cm3?
25 paź 19:12
25 paź 19:13
olo : nie wiem wydaje mi sie że 150
25 paź 19:15
aniabb: brawo
25 paź 19:16
aniabb: no i podziel 3000 : 150
25 paź 19:17
seba: 1 litr = 1000 cm3
obliczasz 3/4 z 200 nie chce mi się liczyć
otrzymujesz pojemność 1 kubka
3 litry to 3000 cm3
dzielisz 3000cm3 przez 3/4 kubka
25 paź 19:17
olo : czyli odpowiedź to 15 ?
25 paź 19:17
Mati_gg9225535: | | 3 | | 3*200 | | 600 | |
jak to nie wiem  to policz |
| *200= |
| = |
| =150 cm3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
1 litr to 1000cm
3
masz 3 litry, co daje 3000cm
3
do kubka wchodzi 150 cm
3 więc 3000cm
3:150cm
3=.. ?
25 paź 19:17
aniabb: podziel 3000 : 150
25 paź 19:18
olo : wychodzi mi 200 a w odpowiedzi a b c d nie ma odpowiedzi 200
25 paź 19:22
olo : to 3000;150=20
25 paź 19:25
aniabb:
25 paź 19:26
olo : to znaczy że dobrze
25 paź 19:31