wielomiany
szu: Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia, a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez x−1 wynosi 3. Wyznacz wzór tego wielomianu.
25 paź 19:10
szu: W((x−2)3)=0 i W(1)=3 co dalej?
25 paź 19:48
ICSP: mamy za mało danych.
Nie wiemy którego stopnia jest nasz wielomian.
25 paź 19:52
szu: trzeciego
25 paź 19:53
Eta:
W(x)= a(x−2)3 −−− szukany wielomian
W(1)=3 ⇒ a(1−2)3= 3⇒ −a=3⇒ a= −3
W(x)= −3(x−2)3
25 paź 19:53
zombi: W(1)=a(x−2)2=3
25 paź 19:54
szu: dzieki
25 paź 19:55
ICSP: ślepy jestem
25 paź 19:58