Proste zadanie, gimnazjum
Kondzi: Kraina podzielników liczyła w pewnej chwili 1000 mieszańców,postanowili więc się rozmnożyc.
Podzielniki rozmnażają się przez podział−z jednego osobnika po podziale powstają 2 osobniki.
Ile podziałów musiałoby się dokonac aby kraina liczyla 32000 podzielniakow?
25 paź 19:04
wmboczek: jak gimnazjum to
1 podział: 2x1000=2000
2 podział: 2x2000=4000
3 podział: 2x4000=8000
4 podział: 2x8000=16000
5 podział: 2x16000=32000
25 paź 19:08
Mati_gg9225535:
1000*2x=32000
2x=32 ⇔ x=5
25 paź 19:11