Wyznacz dla jakich parametrow m i n.
Darek: Wyznacz dla jakich wartości parametru m i n wileomian
W(x) =x4 + mx2+nx−1 jest podzielny przez x2−x+2
25 paź 18:57
aniabb: x2−x−2=(x+1)(x−2)
W(−1)= 1+m−n−1=0
W(2)=16+4m+2n−1=0
25 paź 19:05
Darek: to chyba nie jest dobrze
25 paź 19:07
Darek: bump
25 paź 19:12
Darek: podbijam
25 paź 19:42
Maslanek: x2−x+2 nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Morał z tego taki, że dzielisz ręcznie. Zapewne wyjdzie brak takiego rozwiązania, aby R=0.
25 paź 19:49
aniabb:
−1+2m−2=0
n−2+m−1 = 0
25 paź 19:55
ICSP: | | 1 | |
(x2 − x + 2)(x2 +ax − |
| ) = x4 + mx2 +nx +− 1 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x4 + ax3 − |
| x2 − x3 − ax2 + |
| x + 2x2 + 2ax − 1 = x4 + mx2 + nx − 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
x4 + (a − 1)x3 + (2 − U[1}{2} − a)x2 + ( |
| + 2a)x − 1 = x4 + 0x3 + mx2 + nx − 1 |
| | 2 | |
zatem :
a−1 = 0
1,5 −a = m
0,5 + 2a = n
i z tego dostaje że m = 0,5
n = 2,5
koniec
25 paź 19:57