Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny, znajduje się w odległości 4 i 8 od końców
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
Proszę o pomoc
hmm i co dalej...
coś takiego.. wybaczcie za niesforny rysunek
zielony − α
pomarańczowy − β
najpierw przydało by się udowodnić że trójkąt OBC jest prostokątny:
Trapez jest czworokątem więc suma kątów wynosi 360, jak się odejmie 2 kąty proste zostanie 180
α+β=180
∡OCB = 1/2α
∡OBC = 1/2β
∡COB = 180 − 1/2α−1/2β = 180−90 = 90
Kolejno trójkąty BCO, FCO są podobne ponieważ:
∡OCB = ∡OCF = 1/2α* ∡BOC = ∡OFC = 90
Dalej trókąty BCO, EBO są podobne ponieważ:
∡OBC = ∡OCE = 1/2α*∡BOC = ∡OEB = 90
| EO | OC | |||
Następnie z tesla | = | |||
| OB | BC |
| FO | OB | |||
i tak samo ten na górze trójkąt: | = | |||
| OC | BC |


i jestem "ona" ^^ hehe
w razie problemów gg:12369915, skoro "Ona"