.
asdf: Witam, wektory

A = [1,−3,0] oraz B = [0,−1,2]
znajdź:
a)wektor:
c = 2a − 3b
b)iloczyn skalarny
a◯b
c)kąt między wektorami A i B
d) wersor równoległy do B
e) Rzut wektora A na B
f)wektor leżączy w płaszczyźnie xy i prostopadły do A
g) A x B
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a)
c = 2a − 3b = [2, −6, 0] − [0,−3,6] = [2,9,−6]
b) i teraz mam problem z resztą

jaki wzór trzeba użyć do obliczenia iloczynu skalarnego?
Chciałbym, żeby ktoś mi wytłumaczył takie proste rzeczy, bo na wykładzie tego nie mieliśmy, a
wykładowca ma to gdzieś...mamy to po prostu umieć. Prosiłbym o wytłumaczenie z nakierowaniem
(bez gotowców)
25 paź 18:54
asdf: ?
25 paź 18:58
25 paź 19:01
aniabb: w a) −6−(−3)=−6+3=−3
25 paź 19:02
asdf: c) kąt między wektorami A i B
A ◯ B = |A| * |B| * cosx to:
|A| =
√1 + 9 + 0 =
√10
|B| =
√1 + 2 = 5
| | 3 | | 3 | | 3√2 | |
cosx = |
| = |
| = |
| |
| | √50 | | 5√2 | | 10 | |

?
25 paź 19:09
aniabb: tak
25 paź 19:10
asdf: to jest tak, że:
a ◯ b = [ax,ay,az] ◯ [bx,by,bz] = ax*bx + ay*by + az*bz = 3 tak?
25 paź 19:11
asdf: wersor równoległy do B, jak to znaleźć?
25 paź 19:13
Krzysiek: | | B | |
c) napisałem,policz: |
| |
| | |B| | |
czyli każdą współrzędna wektora B podziel przez jego długość
25 paź 19:17
asdf: a prostopadły jak obliczyć?
25 paź 19:32
Krzysiek: a konkretniej? chodzi ci o f) ? czy ogólniej?
dwa wektory C i D są prostopadłe gdy C◯D=0
25 paź 19:35
asdf: Chcę znaleźć wersor (H)prostopadły do B, czyli:
H ◯ B = 0
[1,1,1] ◯ [0,−1,2] = 0
[−1,0,−3] tak?
25 paź 19:37
Krzysiek: H◯B=0
czyli [a,b,c]◯[0,−1,2]=0
więc trzeba dobrać tak a,b,c by ta równość zachodziła ( bo dla [1,1,1] i dla [−1,0,−3] nie
zachodzi)
np. b=2,c=1 ,a=dowolne np. równe 0
wtedy: [0,2,1]◯[0,−1,2]=0−2+2=0
czyli są prostopadłe
| | 2 | | 1 | |
aby znaleźć wersor dzielimy przez długość czyli: [0, |
| , |
| ] |
| | √5 | | √5 | |
25 paź 19:43
asdf: a może być taki wersor:?
| | 1 | |
0 + (−1)*1 + |
| * 2 = 0 − 1 + 1 |
| | 2 | |
25 paź 19:47
Krzysiek: coś pomyliłeś bo nie wyjdzie 0
0+(−1)*(−1) +1/2*2 =2
(wystarczy zmienić znak)
25 paź 19:49
asdf: racja, to może być taki wektor:
25 paź 19:51
asdf: ?
25 paź 19:57
Krzysiek: może być, tylko czy to jest wersor?
25 paź 20:23
asdf: Nie wiem jak to sprawdzić
25 paź 20:26
asdf: a, już wiem...
√1/5 + 5/100 ≠ 1
25 paź 20:28
Krzysiek: aby to był wersor, długość tego wektora musi być równa 1
25 paź 20:28
asdf: dzięki za pomoc, już rozumiem, reszte zadań zrobię później jak ogarne dokładnie czym jest
skalar i mnożenie wektorów
25 paź 20:40