trygonometria
Mati_gg9225535:
wyznacz kat α
tgα=3tg(90
◯−α)
nie chce odp, chce wiedziec jak to nalezy rozpisac, bo domyslam sie ze nie moge od razu podac
wyniku który znam
25 paź 18:39
Eta:
tgα= 3ctgα ⇒ tg2α=3 ⇒ tgα=√3 v tgα= −√3
α=..... v α=......
dokończ.......
25 paź 18:42
Mati_gg9225535: no fakt, myślałem że trzeba podzielić przez tę 3 na początku i stąd moje zagubienie

dziekuje
25 paź 18:45
Eta:
25 paź 18:46
Eta:
Podaj jeszcze założenia: .......
25 paź 18:47
Mati_gg9225535: a gdy mam policzyć α i mam podane:
sinα=sin(90−α) moge w ten sposób to rozwiązać 90−α=α ⇒90=2α ⇒α=45 ?
Polecenie brzmi: wyznacz miarę konta ostrego α
25 paź 18:48
Mati_gg9225535: α≥0
25 paź 18:49
Eta:
Zależy ile masz na "k
oncie"?

A miarę k
ąta ?
| | π | |
sinα= cosα ⇒ α= |
| +k*2π .k€C |
| | 4 | |
25 paź 18:51
Mati_gg9225535: haha o kurde

ćsiiii

ale wstyd mi jest

ludzi poprawiam a sam się mylę
25 paź 18:55
Mati_gg9225535: 60o
25 paź 18:56
Mati_gg9225535: <zapada się pod ziemię>
25 paź 18:56
Mati_gg9225535: to jak mam ten sinα=cosα to lepiej już podzielic przez cosα i tgα=1
25 paź 18:58