Pochodna funkcji odwrotnej
Olek: Witam. Mam policzyc pochodną funkcji odwrotnej:
(f−1)`(1)
25 paź 18:31
Krzysiek: fajnie i co w związku z tym?
25 paź 18:33
Olek: f(x)=cosx −3x
Ktoś może sprawdzić? Moje rozumowanie:
Wzor jest taki:
Licze napierw x
0:
cosx−3x=1
x
0=0
f`=−sinx−3
Podstawiam x
0 i wychodxi mi −3
| | 1 | |
Odwracam i wynik końcowy: − |
| |
| | 3 | |
25 paź 18:35
Olek: Ogólnie to jestem nowy w tym temacie, wykładowce mamy beznadziejnego i nic nie tlumaczył. Bede
wdzieczny za pokazanie błedów w moim rozumowaniu ( zakladam że sa

)
i zebym dobrze zrozumial pokazanie krok po kroku jak to liczyc dla ogolu, nie dla konkretnego
punktu
25 paź 18:36
Krzysiek: jest ok
25 paź 18:39
Olek: super.
a jakby to było dla sinx ogólnie a nie dla konkretnego puntku? nie mam pomyslu
25 paź 18:41
Olek: chodzi mi o to co mam robić, jak nie mam danego żadnego punktu
25 paź 18:47
25 paź 18:53
Olek: Heh racja, troche glupie z mojej strony. dzieki za pomoc
25 paź 18:56