funkcja kwadratowa z parametrem
maciek: Dla jakich wartości parametru m liczba 1 leży pomiędzy pierwiastkami równania (m−1)x2 −(4m−3)x
+m−2=0
25 paź 18:11
zombi: jeżeli 1 leży pomiędzy pierwiastkami to 1 musi być x−em wierzchołka
25 paź 18:13
maciek: Czyli jak to obliczyć ?
25 paź 18:16
25 paź 18:17
zombi: p − czyli x twoje wierzcholka
p=−b2a
25 paź 18:18
asdf: chyba tym sposobem jest trudniej
25 paź 18:21
asdf: znaczy, mniej przejrzyście
25 paź 18:23
maciek: nie wiem jak to obliczyc
25 paź 18:26
AC:
a skąd ten fałszywy wniosek że x
w =1
25 paź 18:27
maciek: Jakieś podpowiedzi?
25 paź 18:34
maciek: ?
25 paź 18:40
asdf: p = 1
a = m − 1
b = −4m + 3
25 paź 18:45
asdf: @AC
Odpowiedzią jest przedział czy jedna liczba?
25 paź 18:46
maciek: odopowiedzią jest przedział
25 paź 18:49
AC:
wychodzi:
m∊(−∞; 0) ∪ (1; +∞)
25 paź 18:54
maciek: dobrze wychodzi, ale wytłumaczy mi to ktoś ?
25 paź 18:55
maciek: Jeżeli dobrze rozumiem :
Parabola jest uśmiechnięta gdy a>0 czyli m>1 czyli f(1) >0
albo parabola jest smutna gdy a<0 czyli m<1 i f(1)<0
wtedy wychodzi przedzial (−∞,0) u (1,+∞)
O to chodziło ?
25 paź 18:59
AC:
@asdf
masz przykład
(x−1)(x−3)=0
pierwiaski x
1=1 i x
2=3
wierzchołek x
w = 2
i tutaj pytanie czy między 1 i 3 tylko znajduje się liczba 2

a liczby 1,5; 1,7; 2,1; 2,5 nie leżą między pierwiastkami
25 paź 18:59
asdf: juz wiem o co chodzi
25 paź 19:00
AC:
Tak!
warunek jest
a*f(1) < 0
25 paź 19:00