matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna po x
tomek :
Wiat mam pytanie które mnie nurtuje bo nie znam na nie odpowiedzi ile wynosi pochodna cząstkowa po X i po Y z wyrażenia sin
√
ye
x
25 paź 18:07
Krzysiek:
http://www.wolframalpha.com/input/?t=crmtb01&f=ob&i=D%5Bsin(sqrt(ye%5Ex%20))%2Cx%5D
25 paź 18:17
tomek :
no włąsnie, po widze że ten program podaje jako prawidłową odpowiedz
1
cos
√
ye
x
*
2
√
ye
x
a w odpowiedzach jest że jesze razy ye
x
to ja juz nie wiem która wersjajest dobra
25 paź 18:26
Krzysiek:
d
(sin
√
ye
x
) =cos
√
ye
x
*(
√
ye
x
)'
dx
1
(
√
ye
x
)' =
*(ye
x
)'
2
√
ye
x
(ye
x
)' =ye
x
d
1
1
zatem:
(sin
√
ye
x
)=cos
√
ye
x
*
*ye
x
=cos
√
ye
x
*
√
ye
x
dx
2
√
ye
x
2
25 paź 18:30