Rozłóż równanie w(x) = 0
Sew . : Rozłóż wielomian w(x) = x4 + 3x3 −4x2 na czynniki .
Rozłóż równanie w(x) = 0
Mam rozłożone na x2(x2+3x−4) i nie wiem jak zrobić to równanie . xd
Pomoże ktoś?
25 paź 18:06
Ajtek:
x2(x2+3x−4)=0
Licz Δ z nawiasu.
25 paź 18:07
Sew . : x1 i x2 też?
25 paź 18:09
asdf:
x
2(x
2 + 3x − 4) =0
x
2(x
2 + 4x − x − 4) = 0
x
2(x(x − 1) + 4(x − 1)) = 0
x
2(x + 4)(x − 1) = 0
i co teraz? Naprowadzisz mnie Ajtek?
25 paź 18:10
Ajtek:
Jeżeli Δ>0 to też

. Później zwiń to w postać iloczynową.
25 paź 18:10
Ajtek:
asdf nie umiem

.
25 paź 18:11