Pytanie Do Mati_(nr gg)
Tnk: W takim równaniu
2log xlog (5x−4)= 1
Wyznaczyłem dziedzine lecz nie wiem jak pozniej zaczac rozwiazujac rownanie, przenieść jedynke
na druga strone i odjąc, a pozniej z dzielenia przejsc na mnozenie (rownanie wymierne)?
25 paź 18:03
Tnk: Prosze o pomoc
25 paź 18:12
Ajtek:
Przemnóż przez mianownik.
25 paź 18:14
Eta:
dziedzina : ........
2logx= log(5x−4)
logx2= log(5x−4) ⇒ x2= 5x−4⇒ x2−5x+4=0
dokończ i pamiętaj o dziedzinie ....
25 paź 18:15
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta 
.
25 paź 18:21
Tnk: Dziedzina mi wyszła D=R+ \{1}
x= 4 nalezy do D
x=1 nie nalezy do D
?
25 paź 18:23
Tnk: mam jeszcze takie pytanie
log (x−5) − log 2 ≤ 12 log(3x−20)
co zrobić z 12?
25 paź 18:26
Ajtek:
n*logab=logabn
25 paź 18:28
Tnk: no wiem ale.. pozniej mam to podniesc do 1/2?
25 paź 18:30
Ajtek:
Przecież
(3x−20)1/2=√3x−20
czyż nie?
25 paź 18:32
Tnk: a no sorka

pomyliło mi sie i myslalem o −1/2

dzieki
25 paź 18:34
Ajtek:
Proszę.
25 paź 18:36
Tnk: nie, nie wiem.. mogłbyć mi pomoc z tą nieróznościa?
25 paź 18:38
Ajtek:
Pokaż do jakiego etapu doszedłeś.
25 paź 18:42
Tnk: wyznaczyłem Dziedzine która wynosi Df=(5,+oo)
i tak :
log (x−5) − log 2 ≤ 12 log(3x−20) / +log 2
log (x−5) ≤ 12 log(3x−20) +log 2
log (x−5) ≤ log(3x−20) 12 +log 2
log (x−5) ≤ log √3x−20 +log 2
log (x−5) ≤ log 2*√3x−20
25 paź 18:48
Ajtek:
Można i tak.
Masz logarytmy z taką samą podstawą to opuść te logarytmy.
25 paź 18:49
Ajtek:
| | 2 | |
Dziedzinę masz źle wyznaczoną (6 |
| ;∞) |
| | 3 | |
25 paź 18:52
Tnk: a co po opuszczeniu?
25 paź 18:59
Ajtek:
Po obu stronach nierówności masz liczby dodatnie, możesz podnieść do kwadratu
25 paź 19:02
Tnk: no i wychodzi mi
(x−5)2 ≤ 4 (3x−20)
25 paź 19:08
Ajtek:
Teraz już chyba wiesz co zrobić

.
25 paź 19:10