Oblicz nierówność.
Kuba5093: Witam.
Tak jak wyżej oblicz nierówność, zrobiłem sam ale w tych trzech wyszły mi inne wyniki niż w
książce więc gdzieś musiałem popełnić babole :
a) 1−x−4 ≤ 1−x+2
b) 1−x−4 ≤ 1x−2
c) 1x+4 ≤ 1−x+2
25 paź 18:01
Ajtek:
Pokaż obliczenia to sprawdzimy

.
25 paź 18:01
asdf: co Ci wyszło?
25 paź 18:01
Ajtek:
Cześć
asdf
25 paź 18:04
Kuba5093: Chwilkę tylko przepisze
25 paź 18:07
Kuba5093: Ogólnie jest to zadanie na obliczenie nierównością z wartością bezwzględną
Trzeba rozważyć IV przypadki ale górne mam dobrze tylko muszę to wyjściu z wartości obliczyć te
powyżej.
Wyszło mi tak :
a) x ∊ (−∞; 2) U <4;∞) − sam już tutaj zauważyłem że przy rozwiązaniu pomyliłem znak, więc
zaraz jeszcze raz policzę.
b) x∊ (−∞; −4) U < −1;2)
c) x∊ (−4;−1> U (2;∞)
Do wszystkiego tyczy się dziedzina D = R \ {−4;2}
25 paź 18:14
asdf: czesc ajtek
25 paź 18:15
Kuba5093: Ogólnie to jest taki przykład tego zadania rozwiąż nierówność :
1|x+4| ≤ 1|x−2|
25 paź 18:22
Ajtek:
1
o
x∊ (−∞;−4)
2
o
x∊(−4;2)
3
o
x∊(2;+∞)
Na takich przedziałąch rozwiązujesz.
25 paź 18:27
Kuba5093: Mógłbyś jeszcze obliczyć to :
1x+4 ≤ 1−x+2
25 paź 18:35
Ajtek:
| −x+2−(x+4) | |
| ≤0
|
| (x+4)*(−x+2) | |
| −2x−2 | |
| ≤0 /*((x+4)*(−x+2)2
|
| (x+4)*(−x+2) | |
(−2x−2)(x+4)(−x+2)≤0
Dalej sobie poradzisz.
25 paź 18:41
Kuba5093: No to będzie tak
2(x+1)(x−2)(x+4) ≤ 0 ?
25 paź 18:44
Ajtek:
Tak.
Pamiętaj o przedziale (−4;2)
25 paź 18:45
Kuba5093: Czyli wynik będzie : x ∊ <−1;2)
25 paź 18:54
Ajtek:
Tak.
25 paź 18:55
Kuba5093: nie powinno być x ∊ (−∞;−4) U <−1;2) ?
25 paź 18:58
Ajtek:
Nie, ponieważ ten przypadek rozpatrujesz w przedziale (−4;2)

. Patrz mój post z 18:27.
25 paź 19:00
Kuba5093: Ale czemu w tym przedziale , dziedzina jest = R \ (−4;2) ale to nie przedział tylko liczby ?
25 paź 19:02
Ajtek:
Równania/nierówności tego typu musimy rozpatrywać w przedziałach.
Np dla x=−5
|−5+4|=|−1|=−(−1) zatem |x+4|=−x−4
|−5−2|=|−7|=−(−7) zatem |x+2|=−x−2
Dla x=−2
|−2+4|=2 zatem |x+4|=x+4
|−2−2|=|−4|=−(−4) zatem |x+2|=−x−2
Masz różne nierówności do rozwiązania w ramach jednej.
25 paź 19:07
pigor: ... ale lubicie sie zarzynać

, a można przecież np. tak :
niech
(*) x≠−2 i x≠2 , wtedy
1|x+4| ≤ 1|x−2| /*|x+4| |x−2| ⇔ |x−2| ≤ |x+4| /
2 ⇔ x
2−4x+4 ≤ x
2+8x+16 ⇔
⇔ 12x ≥−12 ⇔
x ≥−1, to teraz stąd i z
(*) masz
−1 ≤ x < 2 lub x>2 ⇔
⇔
x∊<−1;2)U(2;+∞) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności. ...
25 paź 19:16
Ajtek:
Witaj
pigor 
.
Można i tak.
I masz chochlika w zapisie dziedziny
25 paź 19:20
Kuba5093: x≠2 , x≠−4
chyba ?
25 paź 19:27
Ajtek:
Nie chyba tylko napewno.
Jak napisałem wkradł się chochlik

.
25 paź 19:28
Kuba5093: Pigor, rodzaj rozwiązania jest łatwiejszy ale np tutaj w ten sam sposób wychodzą mi bardzo duże
liczby i niezgodne z odpowiedzią :
x≠ 4 , x≠ −4
2|x−4| ≥ 1|2x+8| / * |x−4| |2x+8|
2|2x + 8| ≤ |x−4| /2
To potem wychodzą duże liczby a wynik książkowy −> x ∊ (−∞; −623) U <−225; 4) U (4;∞)
25 paź 19:49
Kuba5093: Chyba, że wyciągnąć 2 przed wartość i ja potem w pionie skrócić ?
25 paź 19:54
Ajtek:
Nic nie skrócisz tutaj.
25 paź 19:55
Kuba5093: 16x2 + 128x + 256 ≥ x2 − 8x + 16
15x2 + 136x − 240 ≥ 0
Δ = 18496 + 14400 = 32896 i dalej juz sie nie da
25 paź 20:07
Ajtek:
Źle podniosłeś do kwadratu lewą stronę.
25 paź 20:15
Ajtek:
Sory jest okej.
25 paź 20:21
Kuba5093: W tamtym przypadku to było na prawdę prościej ale np w tym do niczego bez rozważania przypadków
nie dojdziemy
25 paź 20:44
Kuba5093: Jeszcze jedno:
mam taki przykład
1|5x−1| ≤ −2, tu będzie sprzeczność tylko muszę to jakoś uzasadnić ?
25 paź 21:21
Ajtek:
| | 1 | |
Lewa strona zawsze większa od zera wyłączając x= |
| |
| | 5 | |
25 paź 21:22
sajdiikd: (1/4x−2)1/4(1−1/2x)(1+1/2x)=(1/4x−2)−(x/4)^
7 kwi 10:33