wyznacz dziedzine wyrazenia. oblicz wartosc
Adam : Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie je uprość. Oblicz wartość wyrażenia dla x= −1
25 paź 17:59
asdf:
a) D = R
b) D = R / {1}
c) D = R / {−3;2}
25 paź 18:01
Adam : a jak to obliczyc?
25 paź 18:02
zombi: mianownik nie moze byc= 0
25 paź 18:03
Adam : a moglby ktos to jasno wyjasnic

chciałbym wiedziec jak to obliczyc
25 paź 18:04
asdf: a) D = R / {0}
25 paź 18:05
asdf: sorry, pierwszy poprawie zaraz
25 paź 18:06
asdf: a)
2x
3 + x
2 = 0
x
2(2x + 1) = 0
x = 0 lub 2x + 1 = 0
ODP:
b)x
3 − 1 = 0
x
3 − 1
3 = 0
(x − 1)(x
2 + x + 1) = 0
x − 1 = 0 lub x
2 + x + 1 = 0
x = 1 lub Δ<0 (brak rozwiązań w zbiorze liczb Rzeczywistych)
c) już samemu, bo najprostrze
25 paź 18:08
Adam : czyli c :
(x−2) (x+3)
x−2=0 lub x+3=0
x=2 lub x=−3
odp D=R/ {−3,2}

25 paź 18:19
Adam : a jak obliczyc druga czesc zadania?
25 paź 18:27
asdf: za x podstawiasz −1, np.
masz f(x) = 3x + 3
f(−2) = 3 * (−2) + 3
f(−2) = −3
25 paź 18:55