Teoria liczb
Flota: Udowodnij że n3 + 11n jest podzielne przez 6
25 paź 17:58
Flota: Mozna zapewne dojsc do postaci:
n3 + 11n = n3 − n + 12n = n(n2−1) + 12n = (n−1)n(n+1) + 12n
Liczba (n−1)n(n+1) na pewno jest podzielna przez 6 bo wsrod trzech kolejnych liczb calkowitych
jest conajmniej jedna liczba parzysta i jedna podzielna przez 3 natomiast 12n jest podzielne
przez 6 bo 12=2*6. Dobre rozumowanie przeprowadzilem?
25 paź 18:16
AC:
25 paź 18:22
Flota:
25 paź 18:23
Flota: Dzieki ide robic kolejne zadanka
25 paź 18:24