Podaj miejsca zerowe wielomianu
Sew . : Podaj miejsca zerowe wielomianu w(x) = (x−2)3(x+2)4(x−7)
25 paź 17:53
Piotr:
2, −2, 7
25 paź 17:54
Sew . : Dlaczego akurat tyle?
25 paź 17:56
Piotr:
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0. wiec wystarczy kazdy nawias przyrownac
do 0 i po sprawie
25 paź 17:58
asdf: (x − 2)3(x + 2)4(x − 7) = 0
każdy nawias przyrównujesz do zera:
(x − 2)3 = 0 ⇒ x − 2 = 3√0 ⇒ x − 2 = 0
(x + 2)4 = 0 ⇒ x + 2 = 4√0 ⇒ x + 2 = 0
(x − 7) = 0
25 paź 17:58
Sew . : Dzięki panowie(panie?) . ; )
25 paź 18:04
asdf: możesz mi mówić królu
25 paź 18:05
Sew . : Królu .
25 paź 18:06