Równanie z funkcjami trygonometrycznymi.
SirPL: Rozwiąż zadanie:
2 tg x cos x + 1 = 2 cos x + tg x
w przedziale <0; 2π>.
25 paź 17:47
SirPL: Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Mile widziany komentarz naprowadzający. Chcę to rozwiązać sam,
tylko nie wiem od czego zacząć, ani z jakich własności/wzorów skorzystać...
25 paź 17:59
SirPL: Jeszcze raz proszę o pomoc.
25 paź 18:18
SirPL: Wiem, że to mało kulturalne, ale chyba jestem do tego zmuszony...

Podbijam...
25 paź 18:28
SirPL: Ok, mam rozwiązanie. Może komuś się przyda.
2 tan x cos x + 1 = 2 cos x + tan x
x≠π2 ⋀ x≠3π2 − ponieważ ∉ Df tan
2 sin xcos x + 1 = 2 cos x + {sin x}{cos x}
2 sin x + 1 = 2 cos2 x + sin xcos x
2 sin x cos x + 2 cos x = 2 cos2 x + sin x
2 sin x cos x − sin x + 2 cos2 x + sin x = 0
sin x (2 cos x − 1 ) − cos x(2 cos x − 1) = 0
(2 cosx − 1)(sin x − cos x) = 0
2 cos x − 1 = 0 ⋁ sin x = cos x
cos x = 12 ⋁ tan x = 1
x∊{π3; 5π3; π4; 5π4}
25 paź 19:35
SirPL: W trzeciej linijce zamiast {sin x}{cos x} powinno być sin xcos x
25 paź 19:46