Oblicz dziedzinę funkcji
Danthee: Witam, proszę o pomoc.
Oblicz dziedzinę funkcji:
Za f(x) podstawiam 0 i co dalej?
25 paź 17:42
Piotr:
dziedzina to : dla jakich x wyrazenie ma sens.
nie wolno dzielic przez 0 wiec liczysz kiedy mianownik jestem zerem i wyrzucasz z dziedziny
25 paź 17:44
kubkow: aby obliczyć dziedzinę funkcji musisz wziąć pod uwagę mianownik, otóż:
x2−2≠0
x2≠2 | p
25 paź 17:45
Danthee: Znaczy zrobiłem założenia, mianowicie: x+4≥0 ∧ x2 −2 ≠ 0
25 paź 17:46
Danthee: Czyli x≥−4 x≠1
25 paź 17:47
kubkow: x2−2≠0
x2≠2 | √
i wychodzi z tego, że x≠√2 i x≠√−2
czyli, x∊R\{√−2,√2}
25 paź 17:47
kubkow: ale bierzesz tylko pod uwagę mianownik... x2−2 ≠ 0
25 paź 17:48
asdf: góra nie jest pod pierwiastkiem, liczysz tylko dół tak jak napisał kubkow
25 paź 17:48
Danthee: A jak miejsca zerowe?
25 paź 17:49
zombi: mianownik: (x+√2)(x−√2)
D=R\ {√2, −√2}
25 paź 17:49
Piotr:
D= R\{−√2; √2}
wszystko inne jest źle
25 paź 17:49
Piotr:
@kubkow w R nie ma √−2 liczba pod pierwiastkiem ≥0 !
25 paź 17:50
Piotr:
msc zerowe f(x)=0 ⇒ x= −4
25 paź 17:53
Danthee: Czyli jak w końcu?
Jak z tego równania początkowego wyciągnąć x, podstawiając za f(x) 0?
25 paź 17:53
Danthee: W odpowiedziach mam f(−3)=0, f(3)=0
25 paź 17:55
Piotr:
dziedzine juz Ci napisalem jak liczyc.
msc zerowe to funkcje przyrownujesz do 0. u nas jest to ulamek. ulamek jest rowny zero jesli
licznik jest rowny 0 ( trzeba sprawdzic z dziedzina ! )
25 paź 17:56
Piotr:
nie do tej funkcji...
25 paź 17:57
Danthee: Dziedzinę obliczyłem.
| | x2 + 16 | |
Można tak? 0= |
| tylko nie wiem dalej jak x wyciągnąć |
| | x2 − 2 | |
25 paź 18:04
Danthee: Da radę ktoś?
25 paź 18:21
kubkow: tak przepraszam, tam minus powinien byc przed pierwiastkiem oczywiście..mój błąd w
przepisaniu..jeszcze raz przepraszam
25 paź 20:51
kubkow: oczywiście miałem tutaj na myśli x∊R\{−√2,√2}
25 paź 20:52
zombi: Jeśli chcesz obliczyć miejsce zerowe to licznik ( x2+16 ) musi byc zerem, ale to niewykonalne
bo x2=−16 <−−−−− niemożliwe
25 paź 20:54