Proszę o pomoc
warper: Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia wykresu funkcji y=mx+2m−4 z osią OY leży
poniżej osi OX ?
25 paź 17:22
Mati_gg9225535:
y=ax+b, funkcja liniowa więc zakładamy że a≠0 i wówczas:
punkt przecięcia wykresu z osią OY to punkt (0,b) chcąc, by punkt przecięcia był poniżej osi OX
musimy przyjąć że nasze b<0 (pamiętając o a≠0)
drugi przypadek to taki gdy a=0 i funkcja ta jest funkcją constans (stałą) czyli dla każdego x
przyjmuje jedną i tę samą wartość zatem mamy a=0 i nasza postać funkcji to y=b więc żeby
wykres leżał pod osią OX (i tym samym przecinał oś OY poniżej osi OX) zakładamy że nasze b<0
25 paź 17:43