pytanie
adaś:
Jak taki wzór naszkicować ? → f(x)=|x−1|+|x|
Jak robię najpierw podstawiająć dowolne wartości za iksa np. 0,1,2,3 i odpowiednio wychodzi mi
potem y i szkicuje ten wykres, a następnie przekształcam , czy dobrze?
25 paź 17:01
adaś: ?
25 paź 17:25
Krzysiek : Tak to sie nie robi . Musisz wyznaczyc przedzialy. Masz dwie wartosci bezwzgledne a wiec
liczba przedzialow bedzie o 1 wieksza czyli bedziesz mial 3 przedzialy .
1. Wyznaczaz miejsce zerowe dla Ix−1I ⇒x−1=0⇒x=1
Natomiast dla IxI =x dla x≥0 i =−x dla x<0 . z definicji Teraz robimy przedzialy
1 przedzial to x∊(−∞0) i teaz musimy zobaczyc czy nalezy zmienic znak opuszczajac wartosc
bezwzgledna . Dopoki nie nauczysz sie od razu odganac jaki jest znak wartosci bezwzglednej dla
przedzialu to bierzesz sobie jaks dowolna liczbe z tego przedzialu i podstawiaz za x .Wez np
−5 i dla Ix−1I⇒I−5−1I⇒I−6I . Wyszlo ujemne wiec musisz zmienic znak opuszczajac wartosc
bezwzgledna . teraz tak samo dla IxI =I−5I Jest ujemna zmieniamy znak przy opuszzcaniu
wartosci bezwzglednej.
Teraz piszemy Ix−1I +IxI ⇒zgodnie z tym co napisalem ze musimy zmienic znaki opuszczajac
wartosc bezwzgledna to bedziemy mieli −(x−1)−x=−x+1−x =−2x+1 . Czyli nasza funkcja w tym
przedziale bedzie miala taki wzor y=−2x+1
2przedzial jest od <0,1)−zobacz 0 nalezy do przedzialu a le 1 nie . to wez sobie sobie dowolna
liczbe z tego przedzialu np 0,5 i zobaczmy dla Ix−1I ⇒I0,5−1I⇒I−0,5I czyli ujemne i musimy
zmienic znak opuszczajac wartosc bezwzgledna a teraz dla IxI to juz z definicji dla ≥0 a zero
nalezy do przedzialu nie zmieniamy znaku opuszczajac wartosc bezwzgledna
To zapiszmy Ix−1I+IxI i dla Ix−1I zmieniamy znak a dla IxI nie zmieniamy = −(x−1)+x= −x+1+x=1 .
TO wobec tego w tym przedziale <0,1) bedzie miala wzor y=1 czyli bedzie funcja stala .
3 przedzial to <1,∞) . Teraz popatrz dobrze . Wezmy np 1 bo 1 nalezy do tego przedzialu i mamy
dla
Ix−1I za x wstawmy 1 i otrzymamy I1−1I=I0I=0 . teraz pytanie . Bedziemy zmienia c znak czy nie
bedziemy opuszczajac wartosc bezwzgledna? Zastanow sie dobrze . Teraz popatrz na definicje
wartosci bezwzglednej i tam masz ze IxI =x dla x≥0 wieksze lub rowne 0 a unas jest rowne 0
wiec nie bedziemy zmieniac znaku

! opuszczajac wartosc bezwzglena . Tak samo w tym przedziale
IxI ⇒I1I=1 wiec jest dodatnia i nie zmieniamy znalku opuszczajac wartosc bezwzgledna
TO zapisujemy Ix−1I+IxI=x−1+x=2x−1 . Wobec tego nasza funkcja bedzie miala wzor w tym
przedziale
y=2x−1 . Rysujesz teraz te proste czyli y=−2x+1 w przedziale x∊ (−∞,0) , prosta y=1 w
przedziale x∊ <0,1) i prosta y=2x−1 w przedziale x∊<1,∞). Prosze narysowac mu ten wykres No
w sumie to jest zadanie na poziom podstawowy.
26 paź 02:41
adaś: dziękuje Krzysiek

, wiem że tak się nie robi, wczoraj się zapoznałem dokładnie jak to się robi
26 paź 15:09